Tribunal ostaje uslov, moguće prosleđivanje kandidature

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. октобар 2010.
HAG, 12. oktobra 2010. (Beta) - Holandska vlada i dalje smatra da približavanje Srbije Evropskoj uniji valja usloviti punom saradnjom s Haškim tribunalom, ali dozvoljava mogućnost da kandidaturi Srbije bude dato zeleno svetlo krajem oktobra na zasedanju Saveta ministara EU u Luksemburgu.

To proizlazi iz pripremnog pisma vršioca dužnosti šefa holandske diplomatije Maksima Ferhagena za sutrašnju debatu pred Odborom za evropske poslove donjeg doma holandskog parlamenta. "Vlada smatra da bilo kakve dalji koraci u približavanju Srbije EU moraju biti u skladu sa punom saradnjom sa Haškim tribunalom", piše u dokumentu, u koji je Beta imala uvid.

Ferhagen, međutim, podvlači da Evropska komisija i preostalih 26 zemalja članica Unije "žele pozitivnu odluku" o srpskoj kandidaturi u Luksemburgu "u svetlu konstruktivnog ponašanja Srbije" prilikom usvajanja rezolucije o Kosovu pred Generalnom skupstinom UN, 9. septembra.

Da li i napredak u dijalogu Srbije i Kosova, na koji je pozvala ta rezolucija, valja uzeti u obzir pri odlučivanju o kandidaturi, holandska vlada će tek odlučiti, naznačio je Ferhagen.


Извор[уреди]