Пређи на садржај

Tribunal odbio Simatovićev zahtev za oslobađanje

Извор: Викиновости


5. мај 2011.
HAG, 5. maja 2011. (Beta) - Haški tribunal odbio je u četvrtak zahtev Franka Simatovića-Frenkija za oslobađanje na polovini suđenja, ocenjujući da su tužioci u prvom delu procesa izveli dovoljno dokaza o zločinima iz optužnice i odgovornosti optuženog.

Simatović je, zajedno sa Jovicom Stanišićem, optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Tadašnji načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, Stanišić i njegov pomoćnik, Simatović, optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

Suđenje će, posle današnje odluke, biti nastavljeno 15. juna, kada bi trebalo da počne odbrana prvooptuženog Stanišića, koji nije podnosio zahtev za oslobađanje na polovini suđenja.

Odbacujući Simatovićev zahtev za oslobađanje, pretresno veće Alfonsa Orija utvrdilo je da je, po do sada izvedenim dokazima optužbe, Simatović, zajedno sa Stanišićem, bio učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa delova teritorija Hrvatske i BiH, koji bi zatim bili uključeni u ujedinjenu srpsku državu. Doprinos Simatovića tom zločinačkom poduhvatu, na čijem je čelu bio tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević, sudsko veće je označilo kao "značajan".


Извор[уреди]