Пређи на садржај

Trgovinski sporazum omogućava kandidaturu

Извор: Викиновости8. децембар 2009.
BRISEL, 8. decembra 2009. (Beta) – Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić u utorak je u Briselu izjavio da odluka Saveta ministara Evropske unije da stavi na snagu trgovinski sporazum sa Srbijom znači da će Srbija od 1. januara ući u prvi ugovorni odnos s EU.

"Sada Srbija prvi put ulazi u šestogodišnji ugovorni odnos s EU, a kao što se pokazalo, zemlje s takvim ugovornim odnosom su bez izuzetka bile zemlje koje su na dobrom putu da postanu članice Evropske unije", istakao je Đelić u pauzi skupa o Novoj eri na Zapadnom Balkanu.

"To je i elemenat koji nam je nedostajao da, poštujući procedure Evropske unije, uz konsultacije sa zemljama članicama EU i Evropskom komisijom, odlučimo kada da podnesemo zahtev za članstvo. Mi ćemo to uraditi što je brže moguće, ali na način da obezbedimo uspeh takve inicijative", rekao je potpredsednik srpske vlade.

Primena trgovinskog sporazuma Srbije i EU, naveo je Đelić, "znači pravnu sigurnost za domaće i strane investitore, imajući u vidu da je naša zemlja sada u odnosu koji ne može jednostrano da se promeni".


Извор[уреди]