Trgovina ljudima i dalje prisutna

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


20. jun 2012.
Vašington/ SAD (Beta) Srbija, BiH i Crna Gora uvrštene su među zemlje koje ulažu napore u borbi protiv modernog ropstva, dok su od zemalja regiona u borbi protiv trgovine ljudima i merama vlasti protiv ove pošasti najbolje rangirane Hrvatska i Makedonija, ocenjuje Stejt department u godišnjem izveštaju.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, strane žrtve trgovine ljudima koje su pronađene u Srbiji, uglavnom dolaze iz Crne Gore, BiH, Ukrajine, Moldavije, Albanije, Turske, Slovenije, Rusije i Austrije.

Tužilaštvo je tokom 2011. godini procesuiralo 36 slučajeva trgovine ljudima u koje je bilo uključeno 68 ljudi. To je manje nego 2010. godine, kada je zabeleženo 47 slučajeva i procesuirano 99 osoba, navodi Stejt department.

Presude su se kretale od šest meseci do 10 godina zatvora. Međutim, Stejt department ističe da je tokom 2011. godine, od 47 osuđenih, samo 15 upućeno na izdrzavanje kazne.

U izveštaju se navodi da je BiH izvor, destinacija i tranzitna zemlja za žrtve trgovine belim robljem. Žrtve seksualne eksploatacije su uglavnom žene i mlade devojke iz BiH, ali i iz Ukrajine, Albanije, Srbije, sa Kosova i iz Nemačke. Žrtve iz BiH izložene su seksualnom trafikingu i prisilnom radu u Azerbejdžanu, Sloveniji, Hrvatskoj, Španiji i drugim evropskim zemljama.

Devojke iz BiH, posebno Romkinje, kao i one iz drugih zemalja regiona većinom su žrtve prisilnog rada ili rada u domaćinstvima, a značajan broj romskih dečaka ili devojčica, od kojih neki imaju svega četiri godine, organizovane kriminalne grupe primoravaju da prose.

Crna Gora je takođe označena kao zemlja porekla, tranzita i destinacije za žrtve seksualne eksploatacije koje su uglavnom žene iz istočne Evrope ili iz drugih balkanskih zemalja, uključujući i Srbiju i Kosovo, a koje migriraju ili su krijumčarene ka Zapadnoj Evropi.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg