Trgovci očekuju rast cena

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. септембар 2011.
BEOGRAD, 13. septembra 2011. (Beta) - Cene proizvoda u Srbiji će konstantno rasti do deset odsto, samo je pitanje kojom brzinom, što zavisi od kursa evra, izjavio je u utorak predsednik Upravnog odbora Sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije Goran Kovačević.

Kovačević je na prvoj pres konferenciji novog sektora Unije poslodavaca kazao da država mora da preduzme neke korake kako bi cene sporije rasle i da se mora prestati sa "forsiranjem" potrošnje bez pokrića.

"Cene idu gore, jer dolazi do povećanja troškova, ali ne i proizvodnje i izvoza", ocenio je Kovačević. Prema njegovim rečima, u trgovini ima većih učesnika, ali ne i monopola i trgovina ne utiče na povećanje cena dodajući da trgovačke marže poslednjih godina nisu rasle.

Kako je istakao, "problem inflacije je pre svega javna potrošnja koju privreda ne može da izdrži u tolikom stepenu".

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragan Marjanović je rekao da država ne treba da kupuje socijalni mir prebacujući teret na prodavce. "Zakone treba prilagoditi uslovima koji postoje u Srbiji", kazao je on i dodao da Srbija ne može imati zakone razvijenih zemalja koji su u domaćim uslovima neprimenljivi.

Извор[уреди]