Trećina građevinskih radnika radi na crno

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. август 2011.
BEOGRAD, 8. avgusta 2011. (Beta) - Položaj građevinskih radnika u Srbiji i dalje je težak, a od 110.000 zaposlenih, njih 30.000 do 40.000 radi na crno, saopštio je u ponedeljak Savez samostalnih sindikata građevinskih radnika Srbije.

"Od 11.000 registrovanih građevinskih preduzeća njih 5.000 nema nijednog ili ima najviše pet zaposlenih, što daje veliku mogućnost zapošljavanja radnika na crno i o čemu bi inspekcije trebalo da povedu računa", rekao je agenciji Beta predsednik tog sindikata Duško Vuković povodoma Dana građevinara Srbije koji se obeležava 8. avgusta.

Uslovi rada, prema njegovim rečim veoma su teški, neprijavljeni radnici često rade bez zaštitne opreme, a u mnogo slučajeva ne poštuje se ni radno vreme, koje se nezakonito produžava.

Kako je kazao, građevinarima koji legalno rade problem predstavljaju i niske prosečne zarade radnika koje iznose oko 33.000 dinara, što je, kako je istakao, 20 odsto manje od republičkog proseka.

Dan građevinara Srbije obeležava se 8. avgust jer je na taj dan 1940. godine, u Beogradu okončan veliki štrajk građevinskih radnika Srbije, koji su nakon toga dobili bolje uslove rada.


Извор[уреди]