Trećina građana nezadovoljna stanjem u kulturi

Извор: Викиновости


16. мај 2011.
BEOGRAD, 16. maja 2011. (Beta) - Istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuje da je čak 72,4 odsto zaposlenih u kulturi, kao i trećina anketiranih građana u Srbiji, nezadovoljno stanjem u u toj oblasti, navodi se u novom broju časopisa "Kultura".

U časopisu u kojem pišu neki od najznačajnijih teoretičara savremene kulturne politike s prostora bivše Jugoslavije, objavljuju se tekstovi koji se bave istraživanjima o tome kakvu kulturnu politiku Srbija vodi.

Autorka jednog od tekstova Helena Mikić navodi da trenutno 524 kulturne organizacije imaju status budžetskih korisnika, od čega se 167 nalazi na teritoriji Vojvodine, a 359 na teritoriji Srbije. To, kako je navela autorka, ukazuje da kulturni sistem i dalje vrši jak pritisak na državni budžet.

Postojeće stanje ukazuje na to da nema javne svesti, ni volje da se uvedu principi efikasnosti poslovanja u kulturne institucije, niti politički interes da se reformiše sistem finansiranja kulture. "Trendovi na polju javnog finansiranja kulture u Srbiji ukazuju na neodrživost postojećeg sistema, a takva praksa u budućem periodu ozbiljno bi mogla da ugrozi opstanak i normalno poslovanje kulturnih institucija", upozorila je Helena Mikić.

Jedan od problema u razvoju kulture jeste, kako ističe autorski tim "Kulture", nedostak kulturnog turizma.


Извор[уреди]