Tragači za blagom razbili mozaik

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

14. мај 2010.

Srbija / Leskovac ( Blic ) Poznati arheološki lokalitet Justinijan Prima poznatiji kao Caričin grad, nedavno je preživeo napad tragača za blagom. Tokom ove krađe oštećen je vredni konzervirani mozaik u bazilici na Akropolju. Napad na ovu svetski poznatu arheološku lokaciju izvršen je prvi put nakon više decenija, tačno nekoliko dana nakon otpuštanja dugogodišnjeg čuvara Gradimira Pešića. Krađa je prijavljena u policijskoj stanici u Lebanu, a lopovi još nisu otkriveni.

Zaposleni u zavodu za zaštitu spomenika u Nišu, izjavaljuju da su ozlojeđeni zbog uništenog mozaika ali i zbog toga što im država ne obezbeđuje potrebna sredstva za restauraciju i konzervaciju arheoloških predmeta.

-Da čuvar nije otpušten kao tehnološki višak, do ovoga ne bi došlo. On je, kao i prethodno njegov otac, taj lokalitet čuvao kao svoju kuću. Čak i sada povremeno odlazi tamo i on nam je i prijavio oštećenja - kaže za „Blic“ Mile Veljković, direktor Niškog zavoda.

Uništenje mozaika nije celokupno, oštećen je deo mozaika u bazilici sa kriptom na Akropolju površine 1,20 puta 1,50 metara i napravljena je rupa dubine 1,2 metra. Oštečeni mozaik je detaljno već arheološki istražen i konzerviran. Očigledno je da lopovi nisu znali za ovu informaciju, tako da su izvadili deo koji su hteli i odneli.

Biviši direktor Narodnog muzeja Veroljub Trajkovic kaže da je morao da otpusti deset službenika među kojima je bio i čuvar Caričinog grada.

Caričin grad neće biti zaštićen sve dok se ne obezbede tri čuvara koji bi zajedno čuvali ovaj arheoloski objekat - ističe nam Veljković

Za dve godine slavimo stogodišnjicu iskopavanja. Bojim se da ćemo ga zateći u lošijem stanju nego pre 100 godina jer ga je do tada čuvala zemlja. Ono što su arheolozi otkrili ne restaurira se i ne konzervira, pa će lopovi i zub vremena učiniti svoje - kaže Veljković.

Pored ovog glavnog mozaika, nalaze se još sedam manjih mozaika, od kojih su samo tri manja konzervirana. Ministarstvo kulture ovih dana treba da donira obećanih šest hiljada dinara za nastavak konzervacije. Ali Veljkovic poručuje da je za kompletnu restauraciju ovog objekta potrebno u narednih deset godina donirati svake godine po šezdeset hiljada dinara.

Milan Ćurčin

Извор[уреди]Bookmark-new.svg