Tradicionalno lomljenje česnice sa tri dukata

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


7. јануар 2011.
BEOGRAD, 7. januara 2011. (Beta) - Više stotina Beograđana učestvovalo je u petak u tradicionalnom lomljenju božićne česnice teške 50 kilograma, u kojoj su bila tri dukata, a među okupljenima ispred Terazijske česme bilo je najviše dece.

Jedan od dukata u česnici pronašao je sedamdesetrogodišnji penzioner Stevan Miljković. Vlasnici preostala dva dukata nisu poznati, pošto su zlatnici sakriveni u nekom od polomljenih parčića česnice koje su Beograđani poneli sa sobom.

Miljković u lomljenju česnice na terazijskoj česmi učestvuje već deseti put, a pronašao je zlatnik sa likom Svetog Vasilija Ostroškog. Na preostala dva dukata urezani su motivi rođenja Hristovog i lik Svetog Nikole. Svaki dukat sakriven u česnici težak je između 2,5 i tri grama.

Lomljenje bozićne česnice sa tri zlatna dukata organiozovano je ove godine 20. jubilarni put. Češnica teška 50 kilograma napravljena je u Pekari Toma. Organizator manifestacije je Unija pekara Srbije, a darodavac tri zlatna dukata u česnici je generalni sponzor manifestacije, preduzeće "Jablanica" iz Beograda.


Извор[уреди]