Tražim bolje uslove za Albance na jugu Srbije

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


10. jul 2008.
Preševo/ Srbija (Beta) – Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi rekao je da "nije imao motiva da bude deo parlamentarne većine", ali da će podržati sve predloge koji vode ubrzavanju integracije Srbije u EU.

"Izneo sam dva zahteva koji su od ključne važnosti za Albance iz Preševske doline u pismu predsedniku Borisu Tadiću koje sam uputio još 18. juna, ali do sada nisam dobio nikakav odgovor, što je i bio razlog da ne podržim vladajuću većinu u Skupštini Srbije", rekao je Haljimi u intervjuu za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, od Tadića je tražio da bude reorganizovano Koordinaciono telo za jug Srbije tako da u njemu učestvuju i Albanci, kao i veće učešće Albanaca u državnim institucijama na lokalnom nivou.

"Da je postignut dogovor oko većeg učešća Albanaca u državnim institucijama na opštinskom nivou, to bi se odrazilo i na konstituisanje lokalne vlasti u Bujanovcu i Preševu, jer bi Srbima ponudili proporcionalno učešće u lokalnoj vlasti, bez obzira na broj odbornika u skupštinama", rekao je lider Partije za demokratsko delovanje, dodajući da Albanci do sada nisu dobili signal od Tadića ili Demokratske stranke da se o tim temama razgovara.

"To, međutim, ne znači da neću podržati predloge koji vode evropskim integracijama Srbije, pre svega podržaću Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU", rekao je Haljimi.

Извор[уреди]