Пређи на садржај

Tomas: Zemlje EU da obustave deportaciju Roma na Kosovo

Извор: Викиновости


17. август 2010.

Strazbur / EU (Beta) Komesar Saveta Evrope za ljudska prava Tomas Hamarberg rekao je u utorak da zapadnoevropske zemlje treba da obustave prisilno vraćanje Roma na Kosovo i ukazao na probleme koji ti ljudi imaju sa ličnim dokumentima.

"Veliki broj Roma sa Kosova bio je primoran da pobegne kako bi preživeo, što je dovelo do gubitka i uništavanja njihovih dokumenata", podsetio je Hamarberg u tekstu objavljenom danas na sajtu Saveta Evrope.

On je ukazao da mnogi Romi zbog neposedovanja nikakvih dokumenata i neupućenosti imaju probleme da dobiju neophodne lične isprave da bi mogli da žive i ostvare prava u zemlji koja ih je primila.

Komesar zato smatra da bi "države trebalo da izbegavaju politiku koja samo pogoršava situaciju" i da obustave prisilno vraćanje Roma na Kosovo.

Prema izveštaju Unicefa, 38 odsto Roma deportovanih iz Nemačke jesu apatridi.

"Pravo na državljanstvo jeste osnovno ljudsko pravo zasnovano na Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima", naveo je Hamarberg i ocenio da tu deklaraciju treba energičnije i odlučnije primenjivati.

Hamaeberg je u februaru ove godine zatražio od vodećih evropskih zemalja da ne vraćaju izbeglice na Kosovo jer ne postoje uslovi za njihov povratak.

Извор[уреди]