Tim Džuda: Opasna izolacija Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


4. јануар 2011.
Лондон-  (Beta) - Najveća potencijalna opasnost u regionu zapadnog Balkana u 2011. je rastuća politička izolacija Kosova i njene potencijalne posledice, ocenio je za Bi-bi-si (BBC) Tim Džuda, novinar i analitičar prilika na Balkanu.

"Ako Kosovo nastavi da zaostaje za ostatkom regiona, ili druge zemlje počnu da se distanciraju od nove kosovske vlade, delom zbog tvrdnji o izbornim krađama, a delom zbog optužbi Dika Martija da je Hašim Tači trgovao ljudskim organima, to bi moglo da ima dugoročne i nepredvidive posledice", rekao je Džuda za BBC, procenjujući prilike u regionu protekle godine i predviđanja za ovu godinu.

On je to ilustrovao činjenicom da se, posle najnovijih izbora na Kosovu, treća najveća stranaka na Kosovu "Samoopredeljenje" otvoreno zalaže za pan-albansko ujedinjene, "što bi označilo vrstu 'povratka u budućnost' celog Balkana."

Džuda smatra da je poraz Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u pogledu kosovske deklaracije nezavisnosti bio veoma važan trenutak za Kosovo, ali da je Priština, posle objavljivanja izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu, izgubila sve prednosti koje je tom presudom stekla.

Razgovori na relaciji Beograd-Priština trebalo bi da budu jedan od najvažnijih događaja 2011. godine, ali se ne očekuje neki dramatičan pomak, ocenio je Džuda.

Извор[уреди]