Tango na listi svetske kulturne baštine

Извор: Викиновости


30. септембар 2009.
Dubai-  (Beta-AP) Tango je od srede deo svetske kulturne baštine, pošto je organizacija Ujedinjenih nacija za nauku, kulturu u obrazovanje (UNESKO) tom plesu dodelila status tradicije od posebnog značaja za čovečanstvo.

Argentina i Urugvaj, koji tvrde da su mesta na kojima je tango nastao, godinama su tražile da senzualna muzika i koraci tog plesa postanu deo svetske kulturne baštine, što je i prihvaćeno na sastanku 24 članice komiteta za baštinu UNESKO-a u Abu Dabiju. Zahvaljujući tome, dve zemlje dobiće novčanu pomoć iz posebnog fonda za očuvanje kulturne tradicije, a vlade obe države lakše će i same moći da ulažu u svoj najčuveniji izvozni proizvod posle govedine.

"Veoma smo ponosni. Nadamo se da će ova odluka doprineti širenju tradicije tanga u celom svetu", kazao je ministar kulture Buenos Ajresa Ernan Lombardi. Tango se kao poseban plesni stil pojavio krajem prve decenije 19. veka u predgrađu Buenos Ajresa i Montevidea. Danas je popularan u Evropi, Japanu i SAD. Za trenutnu popularnost tog plesa zaslužni su i brodvejski hit "Forever Tango" i televizijska emisija "Ples sa zvezdama". "Tango je osećanje koje se može otplesati, a to osećanje je naravno strast", kazao je Lombardi.


Извор[уреди]