Tadićeva poseta Vukovaru pomak ka budućnosti

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


5. новембар 2010.
LJUBLJANA, 5. novembra 2010. (Beta) - Slovenački dnevnik Delo ocenio je u petak posetu predsednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru i njegov susret sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem pomakom ka okretanju naroda dve države budućnosti.

"Jučerašnji veliki državnički i politički čin nije korak koji će magično ukloniti posledice ratnog vihora, ali je sigurno pomak koji će snažno olakšati ono što Josipović i Tadić iskreno žele i nadaju se: da će se Srbi i Hrvati ipak okrenuti ka budućnosti", piše list.

Delo u komentaru dodaje da "iako će mnogi i dalje istrajavati na tome da Tadićev čin nije dovoljan za veliki napredak u prevladavanju ogromnog bola koji osećaju Vukovarci, srpski predsednik je, mada sa prilično uopštenom formulacijom, napravio veoma važan korak u velikoj priči koja se zove normalizacija odnosa između država".

"Tadićevo savezništvo sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem, koji nema poteškoća sa prizanjem hrvatskih zločina, podstiče nadu da nije reč samo o epoizodi i da će se aktivnosti koje će voditi u mir i suživot nastaviti", ocenjuje list.

Delo zaključuje da je proces normalizacije krenuo, "i to velikim koracima", kao i da "u dve države više ne postoji značajna snaga koja bi se usprotivila dobrim susedskim odnosima, saradnji i pomirenju".


Извор[уреди]