Tadić upozorava na opasnost od jednostranih akcija

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


27. novembar 2007.
Baden/ Nemačka (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas na kompromis u rešavanju pitanja budućnosti Kosova i upozorio na destabilizirajuće posledice jednostranih akcija.

Drugog dana razgovora između Beograda i Prištine o Kosovu koji se održavaju uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe u banji Baden pored Beča, predsednik Srbije je izložio predlog Beograda za rešenje statusa koji može biti dobra osnova za kompromis.

"Moramo imati na umu da je naš kolektivni cilj za ovaj region da se nađu rešenja koja će nas bolje pripremiti za budućnost u Evropskoj uniji", rekao je Tadić.

Izlažući "netačnost" raznih pretpostavki od kojih se polazi u toku pregovora, kao na primer da je Kosovo multietničko dok je u stvari duboko podeljeno, Tadić je naveo da se prešlo u novi vid pritiska u pregovorima.

"Mi smo se pomerili od pretnje nametnutim rešenjem na pretnju jednostranom odlukom. To bi bilo duboko destabilizirajuće", rekao je predsednik Srbije ali i ukazao da nema samo jedna strana monopol na jednostrane poteze.

Извор[уреди]