Tadić se zalaže za promenu Kumanovskog sporazuma

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


28. novembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je došlo vreme za promenu Kumanovskog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i srpske policije sa Kosova i Metohije i usprotivio se uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga.

"Nema nijednog razloga da se u ovom trenutku, kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regionu, ne promeni Kumanovski sporazum. Podsećam vas da su delovi tog sporazuma takvi da postoji još zona zabranjenog leta. Ne postoji objektivno nijedan bezbednosni razlog zašto bi tako nešto postojalo", rekao je Tadić u intervju koji će list "Politika" objaviti u subotu, 29. novembra.

Predsednik je rekao da Srbija nije faktor destabilizacije i da njeni oficiri i vojnici nisu pucali ni na koga.

"Drugi jesu pucali na građane srpske nacionalnosti, na srpske oficire i na srpske vojnike. Dakle, objektivno govoreći, mi danas treba da menjamo Kumanovski sporazum i ja kao predsednik Srbije stajem iza tog predloga", ocenio je Tadić.

Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu ili Kumanovski sporazum potpisan je 9. juna 1999. godine i označio je kraj NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Извор[уреди]