Tadić pozvao na osudu napada u Kosovskoj Mitrovici

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

6. јул 2010.

Njujork / SAD (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je u utorak Savet bezbednosti UN da osudi bombaški napad na Srbe u Kosovskoj Mitrovici i upozorio da će Beograd razmotriti odnose sa međunarodnim prisustvom na Kosovu ukoliko se to ne dogodi.

"Apelujemo na međunarodnu zajednicu da osigura da se ono što se dogodilo u petak više nikada ne ponovi, kao i da se pobrine da nelegalna (Međunarodna civilna) kancelarija u Severnoj Mitrovici ostane zatvorena", naglasio je Tadić na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na Kosovu.

"Naglašavam, to je učinjeno namerno kako bi se pojačale međuetničke tenzije i sabotirala težnja da se dođe do održivog mira. To je još jedna destruktivna posledica mračnog plana, koji je delom podržan od takozvane Međunarodne civilne kancelarije na čijem čelu je Piter Fejt, da jednostrano nametne nelegalni i nepoželjni režim u delu naše pokrajine", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije naglasio je da tako nešto nije samo u suprotnosti sa željama kosovskih Srba, već je i u suprotnosti sa radom misije Unmika i Euleksa, kao i odluka Saveta bezbednosti, jer te institucije nikada nisu priznale takozvani Ahtisarijev plan i jednostranu nezavisnost.

Tadić je pozvao sve odgovorne međunarodne faktore da izbegnu situaciju da se više ikada nađu u poziciji da podrže bilo koji destabilizujući akt vlasti u Prištini. "Etničkim albanskim vlastima mora biti rečeno kakve ih posledice očekuju ukoliko ponovo pribegnu jednostranim aktima. U suprotnom, Srbija neće imati izbora sem da razmotri svoje odnose sa međunarodnim prisustvom u pokrajini", naveo je Tadić.


Извор[уреди]