Tadić poziva na smirivanje situacije u Kosovskoj Mitrovici

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


17. mart 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je u ponedeljak na smirivanje situacije u Kosovskoj Mitrovici, gde su jutros izbili neredi nakon što je UNMIK preuzeo zgradu suda i uhapsio Srbe koji su bili u njoj.

Tadić je pozvao UNMIK policiju i Kfor da se uzdrže od upotrebe sile prema Srbima koji protestvuju zbog preuzimanja zgrade Opštinskog i Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici.

"Ovakvo oštro reagovanje, uz prekomernu upotrebu sile, pripadnika UNMIK-a i Kfora, koji su inače zaduženi za bezbednost svih građana na prostoru Kosova i Metohiji, posebno danas, 17. marta, na dan kada je srpski narod preživeo jedan od najgorih pogroma može da izazove dalju eskalaciju sukoba na čitavoj teritoriji pokrajine", upozorio je Tadić, a prenosi pres služba u saopštenju.

Predsednik Srbije zatražio je istovremeno od kosovskih Srba da nijednim svojim gestom ne provociraju upotrebu sile od strane međunarodnih snaga i pozvao je lidere kosovskih Srba da učine sve da se situacija u Kosovskoj Mitrovici smiri.

Извор[уреди]