Tadić na sahrani Kačinjskog

Извор: Викиновости

14. april 2010.

Varšava / Poljska (Beta) Na sahranu poljskog predsednika Leha Kačinjskog, u nedelju u Krakov dolaze najviši zvaničnici 21 zemlje, među kojima su i predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, saopštilo je u sredu poljsko ministarstvo inostranih poslova.

Među brojnim državnicima, sahrani Kačinjskog i njegove supruge Marije prisustvovaće i predsednik Srbije Boris Tadić, potvrđeno je agenciji Beta u njegovom kabinetu. Leha Kačinjskog i prvu damu ispratiće i lični prijatelji poljskog predsednika - češki predsednik Vaclav Klaus i predsednik Gruzije Mihail Sakašvili.

Predsednici će predvoditi i nacionalne delegacije Francuske, Slovačke, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Letonije, Estonije, Albanije, Moldavije i Rumunije. Nemačku će predstavljati i predsednik Horst Keler i kancelarka Angela Merkel, Španiju kralj Huan Karlos i premijer Hose Luis Sapatero, Ukrajinu i sadašnji predsednik Viktor Janukovič i bivši Viktor Juščenko.

Evropska unija poslaće na sahranu predsednika Poljske najviše čelnike - svog predsednika Hermana van Rompeja, šefa Evropske komisije Žoze Manuela Baroza i predsednika Evropskog parlamenta Ježija Buzeka. NATO će predstavljati generalni sekretar Anders Fog Rasmusen.

Na sahrani će biti i Fatmir Sejdiu, predsednik Kosova čijem se priznavanju Kačinjski protivio, a ponavljao je da dok je on na funkciji Poljska u Prištini neće imati svog ambasadora.

Извор[уреди]