Tadić i Kan za unapređenje saradnje

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


8. март 2011.
TOKIO, 8. marta 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić i japanski premijer Naoto Kan založili su se u utorak u Tokiju za unapređenje saradnje dve zemlje, kao i saradnje u suočavanju sa globalnim izazovima.

U zajedničkom saopštenju nakon susreta, objavljenom na sajtu japanskog premijera, Tadić i Kan su potvrdili važnu ulogu Srbije za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a što je značajno i za povećanje mogućnosti za ulaganja japanskih privrednika u region.

Tadić je istakao da će Srbija nastaviti reforme neophodne za evropske integracije, što je japanski premijer pozdravio i ponudio dalju podršku u tom procesu.

Premijer Kan je preneo predsedniku Tadiću nameru japanske vlade da proširi program pružanja pomoći za razvoj (ODA) Srbiji, kreditom za odsumporavanje gasova iz termoelektrane Nikola Tesle čime će se srpečiti zagađenje životne sredine u iznosu od oko 246 miliona evra.

Dvojica lidera su ocenila da će se poboljšanjem uslova za ulaganja u Srbiju kao što su ubrzanje adminstrativnih procedura i veća transparentnost promovisati strana ulaganja.


Извор[уреди]