Tadić i Josipović: Potreban kompromis oko tužbi pred MSP

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

16. април 2010.
BAČKI MONOSSTOR, 16. aprila 2010. (Beta) - Predsednici Srbije i Hrvatske, Boris Tadić i Ivo Josipović, izrazili su u petak uveče uverenje da će vlade njihovih zemalja naći rešenje za povlačenje međusobnih tužbi pred Međunarodnim sudom pravde (MSP).

Tadić je novinarima u Bačkom Monoštoru kod Sombora rekao da je siguran da će to pitanje biti rešeno, ali je dodao da to ne zavisi od predsednika nego od dveju vlada.

"Osnovna ideja mora da sadrži princip da svaki zločin mora da bude jasno označen, a da svaki zločinac bude osuđen", rekao je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Josipovićem.

Predsednik Hrvatske je rekao da međusobne tužbe imaju smisao samo ako spor nije moguće rešiti na drugi način.

"Ja duboko verujem da ovo pitanje može da bude rešeno na drugi način, ali će konačnu reč o tome ipak dati dve vlade", kazao je Josipović.

Tadić je izrazio veliko zadovoljstvo što je Josipović danas po prvi put u zvaničnoj poseti Srbiji i ocenio da se radi o poseti koja je izuzetno značajna u politickcom smislu.

Josipović je rekao da je poseti pristupio sa puno pažnje i naveo da mu je primarni zadatak bio da se sretne sa hrvatskom nacionalnom zajednicom u Srbiji.


Извор[уреди]