Пређи на садржај

Tadić danas govori na Generalnoj skupštini UN

Извор: Викиновости


23. septembar 2008.
Njujork/ SAD (Beta) - Na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku u utorak počinje generalna debata u kojoj će učestvovati najviši zvaničnici zemalja članica, među kojima je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Debatu će otvoriti generalni sekretar UN Ban Ki Mun, posle čega će se Skupštini obratiti predsednik SAD Džordž Buš, zatim predsednik Francuske, predsedavajuhe EU, Nikola Sarkozi i drugi visoki svetski zvaničnici.

Zasedanje počinje u 15.00 po srednjevropskom vremenu (09.00 po lokalnom vremenu), a predsednik Srbije 12. je na listi govornika. Očekuje se da će Tadić govoriti oko 18 časova po srednjeevropskom vremenu.

Tokom boravka u Njujorku Tadić će imati i 30-ak susreta sa šefovima delegacija koje učestvuju na zasedanju u kojima će, kako je najavljeno iz njegovog kabineta, pokušati da obezbedi što širu podršku za inicijativu Srbije da se o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde.

Tadić je u ponedeljak izjavio da očekuje da će rasprava o srpskoj inicijativi o Kosovu biti na dnevnom redu Generalne skupštine UN početkom oktobra, kada je i najraniji mogući trenutak da se to dogodi.

Извор[уреди]