Пређи на садржај

Tadić 26. juna u Jadovnu na komemoraciji

Извор: Викиновости


16. јун 2011.
BEOGRAD, 16. juna 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić nema u planu posetu Hrvatskoj 25. juna, već će 26. juna otići u Jadovno, kod Gospića, na obeležavanje 70 godina od stradanja Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu, rečeno je agenciji Beta u kabinetu predsednika Srbije.

U Hrvatskoj će 25. juna biti obeleženo 20 godina državnosti, a mediji su u četvrtak preneli oprečne stavove političara u vezi sa idejom predsednika Hrvatske Ive Josipovića da na proslavu budu pozvani predsednici susednih država, među kojima i Tadić.

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica i neke desničarske stranke usprotivile su se mogućem dolasku Tadića na proslavu 20 godina hrvatske državnosti, dok su opozicione Socijaldemokratska partija i Hrvatska narodna stranka pozdravile tu ideju.

Obeležavanje 70-togodišnjice stradanja Srba, Jevreja i Roma u Jadovnu kod Gospića, u Hrvatskoj, organizuje Srpsko nacionalno vijeće koje je uputilo poziv i predsedniku Hrvatske Ivu Josipoviću. Ustaški režim u Hrvatskoj je u logoru Jadovno za dva meseca 1941. godine ubio oko 40.000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja, podaci su Udruženja potomaka i poštovalaca žrtava tog logora.


Извор[уреди]