Tadić: U SB UN nema većine za nezavisnost Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


15. januar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predsednik srbije Boris Tadić izjavio je agenciji Beta da će na sednici Saveta bezbednosti UN u sredu u Njujorku govoriti o srpskoj zajednici na Kosovu, perspektivi budućeg statusa Kosova i Metohije, da će braniti interese Srbije i da će tražiti modalitete za nastavak pregovaračkog procesa.

"Još jednom ću ponoviti da Srbija aspolutno ne prihvata nikakvu nezavisnost Kosova i da će poništiti svaku takvu odluku i pokrenuti pravne i diplomatske procese protiv takve odluke", rekao je Tadić agenciji Beta pred odlazak u Njujork gde će govoriti na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

On je istakao da će tražiti modalitete za nastavak pregovaračkog procesa i pokazati da je Srbija stvarno spremna za jedno dogovorno kompromisno rešenje koje ne ugrožava njen teritorijalni integritet i suverenitet i da "nikako neće dozvoliti da taj proces teče mimo Srbije".

Tadić je istakao da u Savetu bezbednosti UN "sada postoji dobra vest za Srbiju, a to je da nema većine za bilo kakvu nezavisnost Kosova".

Predsednik Srbije je rekao da će u Njujorku raditi na tome da se još jednom utvrdi pozicija zemalja koje se protive nezavisnosti Kosova, a da će sa druge strane "otvoriti dijalog sa onima koji su za nezavisnost Kosova da ipak promene svoje mišljenje".

"Mi nikad ne smemo da odustanemo od toga i ne smemo da se predamo. Šta god da bude odluka međunarodnih institucija u budućnosti, da li će taj proces imati svoju jedino legalnu formu u SB UN ili će neke zemlje pokušavati da zaobiđu SB UN, mi moramo da nastavimo da branimo naše interese", istakao je Tadić.

On je rekao da niko sa sugurnošću ne može da predvidi šta će se dešavati u narednom periodu, kao i da je od 2000. godine bilo "mnogo dana D", a da su mnogi predviđali i da će se proces pregovora raspasti za nekoliko meseci i Kosovo postati nezavisno.

"Ta opasnost nije otklonjena ali još ćemo se mi boriti i u godinama koje slede. Srbija će svakako jačati svoje kapacitete za odbranu svojih interesa na Kosovu i Metohiji i za odbranu svog integriteta. Pa čak i kada bi neka zemlja išla u tom pravcu nezavisnosti i uniletaralne deklarisanosti nezavisnosti privremenih institucija na Kosova, Srbija još ima kapacitete da se bori protiv toga", rekao je Tadić.

Na pitanje o akcionom planu za slučaj proglašenja nezavisnosti Kosova, predsednik Srbije je rekao da taj plan "ne uključuje nikakvo nasilje, ratna zbivanja i nove sukobe".

"Želim naše građane da umirim, jer bi to bilo dovođenje u pitanje bezbedosti pre svega Srba na Kosovu, i budućnosti cele zemlje", rekao je Tadić i dodao da će Srbija svoja prava na Kosovu braniti mnogo efikasnije, pravnim sredstvima.

On je dodao da akcioni plan ima elemente državne tajne, kako se namere Srbije "ne bi otkrivale onima koji se protive njenim interesima" na Kosovu.

Tadić je rekao da je nastavak pregovaračkog procesa osnovna tačka pregovaračkog tima i da će, pored govora na sednici Saveta bezbednosti UN, razgovarati sa ambasadorima članica Saveta bezbednosti i "mnogim drugim ljudima koji u UN kreiraju međunarodnu politiku".

"Postoji mnogo članica SB UN koje jesu za implementaciju Ahtisarijevog plana koji oni ne nazivaju nezavisnošću Kosova, već jednim međurešenjem i postoji ipak većina zemalja u SB UN koje nisu ni za implementaciju Ahtisarijevog plana plaseći se da bi mogle buknuti krize u mnogim regionima širom sveta sa sličnim problemima", rekao je Tadić.

On je još istakao da Kosovo nije jedinstven problem. "Naprotiv, u čitavom regionu Balkana, Crnog mora, u Aziji i Africi imamo slične probleme i to bi bio jedan presedan sa neshvatljivo teškim konsekvencama koje niko ne može da izračuna ovog trenuta", rekao je Tadić.

Извор[уреди]