Tadić: Sporazum s EU važan za očuvanje integriteta zemlje

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. april 2008.
Luksemburg/ Luksemburg (Beta) - Srpski predsednik Boris Tadić izjavio je u utorak u Luksemburgu da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbija i EU predstavlja otvaranje "nove stranice" istorije Zapadnog Balkana i naglasio važnost ŠP sa stanovišta očuvanja identiteta Srbije.

Šef srpske države je istakao da se nada da će Srbija do kraja godine dobiti i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Tadić je naveo da sporazum s EU pruža brzo ekonomske koristi za Srbiju i njene građane i već idućih dana će u Srbiji biti potpisani novi ugovori sa inostranim kompanijama, uz otvaranje novih radnih mesta.

Predsedavajući zasedanja šefova diplomatija EU, slovenački ministar Dimitrij Rupel, na zajedničkoj konferenciji za štampu naglasio je da je potpisivanje sporazuma "snažan signal srpskom narodu" i "potvrda da EU želi da Srbija postane deo evropske porodice".

Visoki predstavnik EU Havijer Solana naveo je da je srpski narod evropski narod, a da je Srbija "ključni akter na Zapadnom Balkanu", dok je evropski komesar Oli Ren stavio do znanja da je sporazum EU-Srbija "ugaoni kamen" za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Извор[уреди]