Tadić: Sporazum s EU ne predodređuje status Kosova

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


29. april 2008.
Luksemburg/ Luksemburg (Beta) - Srpski predsednik Boris Tadić izjavio je u utorak u Luksemburgu da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) s Evropskom unijom ne predodređuje budući status Kosova, ukazavši da su na sklapanju tog sporazuma radili i oni koji ga kritikuju, uključuju DSS i premijera Vojislava Koštunicu.

Evropski komesar Oli Ren je, posle potpisivanja sporazuma EU-Srbija, novinarima takođe rekao da ima "teškoća da razume podrivanje ovog sporazuma", jer je, po njegovim rečima, i vlada premijera Koštunice dala mandat za potpisivanje sporazuma, znajući da njegov član 135 jasno govori da je Kosovo pod privremenom upravom UN.

Predsednik Srbije je rekao da "mora da kaže ovde u Luksemburgu, okružen evropskim političarima, da ŠP s EU jeste rađen na osnovu zajedničkog dogovora države Srbije, srpskih vlada koje su vodili Zoran Đinđić i Vojislav Koštunica, da se odvojeno pregovara o ŠP-u i statusu Kosova i Metohije".

On je naglasio da se nedvosmisleno u članu 135. tog sporazuma naglašava važnost rezolucije 1244 SB UN, kao i da se ne prejudicira konačan status Kosova.

Извор[уреди]