Tadić: Sporazum će ratifikovati novi parlament

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. april 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu da se dogovorio sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejem Šojguom da novi parlament Srbije ratifikuje energetski sporazum dve zemlje.

"Energetski sporazum će ratifikovati novoizabrani parlament, sa punim legitimitetom, a ratifikaciju može da predloži tehnička vlada, odmah posle izbora", rekao je Tadić novinarima prilikom obilaska izgradnje obilaznice oko Beograda na petlji Orlovača.

Tadić je istakao da su se on i Šojgu saglasili i da su čestitali jedan drugom na vrlo praktičnom rešenju koje su dogovorili.

On je kazao da će DS, čiji je predsednik, glasati za ratifikaciju tog sporazuma.

Tadić je objasnio da sadašnji parlament ne može da ratifikuje energetski sporazum zato sto je tehnički i nema pun legitimitet i "zato što ne želimo da, zbog toga, sporazum u budućnosti neko osporava".

"Međutim, tehnička vlada novom parlamentu može da predloži ratifikaciju tog sporazuma odmah nakon izbora", kazao je on.

"Neka je na čast onima koji pokušavaju da zloupotrebe vladu u tehničkim uslovima, bez parlamenta sa punim legitimitetom", dodao je Tadić i podsetio da je on 2005. godine sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o gasnom aranžmanu, ali da je to tadašnja vlada kritikovala i imala primedbe.

Tadić je rekao da je bilo vrmena da se na takav sporaum čeka poslednje četiri godine, a da se poslednjih dana u kampanji to pitanje ubrzava "i to samo zbog nekih procentića glasova na izborima".

"Takvu vrstu politike nikada neću voditi i nikada neću pokušavati da dobijem neki procentić glasova na pitanjima koji su od državnog značaja", poručio je Tadić.

Predsednik Srbije je sa Šojguom razgovarao kasno sinoć, a u delegaciji je bio i novopostavljeni ruski ambasador Aleksandar Konuzin.

Извор[уреди]