Tadić: Regionalna saradnja preduslov za Evropu

Извор: Викиновости


13. jun 2008.
Atina/ Grčka (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić založio se u petak na samitu šefova država jugoistočne Evrope za jačanje regionalne saradnje u kojoj se razlike rešavaju kroz dijalog i naglasio da je regionalna saradnja preduslov za evropsku budućnost.

Obraćajući se liderima desetak zemalja regiona Tadić je rekao da je Srbija čvrsto opredeljena za evropski put, ali i za postizanje istorijskog kompromisnog sporazuma sa kosovskim Albancima, kako bi se učvrstila demokratska dostignuća i čitav region pogurao ka brzom članstvu u Evropi.

Tadić je rekao da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU za Srbiju istorijski značajno jer je pokazalo da su konture budućnosti Srbije solidno zacrtane u Evropi.

Ocenivši da "odlučujuća pobeda proevropskih snaga na izborima 11. maja označava nacionalnu potvrdu nastavljanja političkog toka koji brzo vodi do punog članstva u EU" Tadić je dodao da će "formiranje proevropske, odgovorne socijaldemokratske vlade učvrstiti ono što smo postigli u poslednjih osam godina".

Извор[уреди]