Tadić: Ne smemo se sukobljavati sa velikim silama

Извор: Викиновости

26. јул 2010.
BEOGRAD, 26. jula 2010. (Beta) – Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je večeras da je odluka Međunarodnog suda pravde "težak udarac" ali da Srbija ne sme da se sukobljava sa velikim silama, jer bi je takva konfrontacija lišila mogućnosti da se bori za očuvanje pokrajine i svoje nacionalne interese.

"Srbija, kakva god da je i ko god da je vodi, mora da ima najbolje odnose s velikim silama. Svaka druga politika Srbiju vodi direktno u propast", rekao je Tadić u Skupštini Srbije i istakao da je takva politika obaveza svih poslanika, ministara, pa i njega kao predsednika.

Prema njegovim rečima, mišljenje Međunarodnog suda pravde proizvodi opasne konsekvence i omogućava da svaki akt secesije bilo koje neformalne grupe, bude shvaćen kao akt koji nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

On je ocenio da takav akt može da proizvede nestabilnost i novi politički rasplet na Balkanu, Kavkazu, Latinskoj Americi i u Africi.

"Ovo je lutajući kamen koji može da pogodi mnoge zemlje sveta i zato Srbija mora da pokaže da je faktor stabilnosti i mira", rekao je Tadić.

On je ocenio da ne postoji mogućnost da Srbija odbrani integritet na Kosovu i Metohiji bez dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa SAD, Rusijom, Indijom i Kinom.

"Bez međunarodne zajednice ne možemo da pronađemo rešenje za pitanje Kosova i Metohije. Nemoguće je to uraditi u uslovima izolacije i konfrontacije, naročito ne s najvećim silama", rekao je predsednik Srbije.

On je ocenio da bi eventualne tužbe protiv zemalja koje su priznale Kosovo, te države shvatile kao napad na sebe i iskoristile bi svoj uticaj na međunarodne institucije.

Tadcih je, međutim, pozvao poslanike da zbog odluke MSP-a ne krive ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića jer, kako je rekao, on nije autor te politike već je samo tu ideju "odlično sprovodio".

Predsednik je podsetio da je svim stranim sagovornicima u više navrata ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost pokrajine Kosovo, ali i da Srbija želi da probleme reši na miran način i bez rata.

Извор[уреди]