Tadić: Građani su najviša vlast

Извор: Викиновости


15. septembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u ponedeljak da je Srbija slobodna demokratska država i da je demokratija politički oblik vladavine koji je standard za slobodna društva, ali i upozorio da su populizam, demagogija i kvarenje vlasti porastom korupcije najčešće opasnosti po demokratiju.

"Nijedna demokratska vlast ne sme da zaboravi da su građani nosioci suvereniteta, dakle najviša vlast. Nema dobre države bez dobrih građana, a dobre građane može da stvori samo dobra država", kazao je Tadić na svečanoj sednici Skupštine Srbije povodom Međunarodnog dana demokratije.

Prema njegovim rečima, "ovaj događaj svedoči i o tome da svet postaje jedinstven, bar u prihvatanju demokratije kao političkog i tržišne privrede kao ekonomskog poretka - to su danas vladajuće ideje kojima je došlo vreme".

"Posle strašnih iskustava 20. veka, posrtanja slobode i krvavih ratova, danas, mir, sloboda i ravopravnost ljudi i naroda, zrače snagom najviših opšte prihvaćenih vrednosti", kazao je Tadić i dodao da u praksi i stvarnom životu to često biva narušeno.

Извор[уреди]