Пређи на садржај

Tadić: Celishodno rešenje da izbori budu 11. maja

Извор: Викиновости


9. mart 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je izvesno da će nakon sednice Vlade Srbije dobiti predlog da raspusti Skupštinu Srbije i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj i naveo da će o tome za kada će izbore raspisati odlučiti u ponedeljak.

Tadić je za B92 rekao da će se rukovoditi "celishodnim rešenjem" da vanredni parlamentrani izbori budu raspisani 11. maja u isto vreme kada su raspisani i lokalni i pokrajinski izbori, kako se ne bi trošilo previše sredstava.

On je kazao da je u subotu ujutru obavešten o odluci premijera Srbije Vojsilava Koštunice da će zatražiti da se raspusti skupština i raspišu izbori i dodao da je u petak to bila "jedna od opcija" Koštunice.

Tadić je kazao da njegova Demokratska stranka koalicije može da pravi sa onim strankama koje zastupaju politiku očuvanja državnog integriteta i ulaska Srbije u EU i dodao da će "o koalicionim partnerima odlučiti građani na izborima".

Tadić je kazao da je Vlada Srbije pala zato što nije bilo dogovora kojim putem i kojom dinamikom u EU kao i zbog i rezolucije koju je predložila SRS, a koju je podržala koalicija DSS-NS.

"Demokratska stranka Srbije je htela da uspori proces evropskih integracija, a ja to nisam hteo da dovodim u pitanje, jer se time slabi Srbija i smanjuje kapacitet da se brani Kosovo i Metohija".

"Po Ustavu, Srbija mora da uđe u EU sa Kosovom i ja sam se i zakletvom obavezao na takvu politiku i to je više nego jasno. Ovde se nije radilo o očuvanju integriteta zemlje, a ja ću svojom politikom potvrditi da se zalažem i za EU i za Kosovo", kazao je Tadić.

On je rekao da je ubeđen da Kosovo neće moći da postane nezavisna država u pravom smislu, da neće postati članica UN ni OBES-a i istakao da Srbija mora da učini sve svojom spoljnom politikom da se to ne desi.

Predsednik Srbije je ponovio da jedva čeka da potiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU jer se time ide ka Evropi i brani integritet zemlje.

Извор

[уреди]