Пређи на садржај

Tadić: Cela Srbija treba da uđe u EU

Извор: Викиновости


13. decembar 2007.
Beograd/ Srbija (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da se zalaže da Evropska unija mora da prihvati u svoje članstvo celu Srbiju, zajedno sa Kosovom i Metohijom.

Tadić je u intervjuu za sutrašnju "Politiku" precizirao da takav njegov stav ne treba čitati kao da Srbija ne bi trebalo da uđe u EU ako joj oduzmu Kosovo, jer to, kako je istakao, "nema logike".

"Kada bi neko stvarno zastupao ideju da Srbija ne treba da ide u EU u bilo kom raspletu događaja o Kosovu, to me podseća na onu narodnu pošalicu: Naljutio se pop na selo, popeo na brdo i uradio šta je uradio", rekao je Tadić.

On je istakao da je onaj ko misli da je nacionalni interes da se ne pristupa EU "jako neodgovoran čovek".

"Kada bi se najnepovoljnija opcija desila, kada bi Kosovo postalo nezavisno i kada bi ono postalo članica EU, a da za to vreme mi ponovo budemo izolovani, upravo na taj način definitivno bismo bili udaljeni od naših svetinja, od našeg identiteta, od Gračanice i od Dečana, od Pećke patrijaršije i od naših korena", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je ponovio da neće prihvatiti nikakav oblik nezavisnosti Kosova i da nikada tako nešto neće potpisati - ne samo zbog toga što je to njegova "ustavna obaveza" već je zato što je to i njegovo "najdublje uverenje".

Tadić je istakao i da neće dozvoliti ni da bilo ko svojom neodgovornošću dovodi u pitanje budućnost ove i svih budućih generacija, aludirajući da Srbija ima dve opcije - EU ili izolacija.

Upitan da pojasni inicijativu da se pred Međunarodnim sudom pravde otvori pitanje Kosova, on je rekao da je njegova ideja bila da Srbija kao članica UN pokrene inicijativu, a da UN zatraže konsultativno mišljenje.

"Ako bi Savet bezbednosti pokrenuo takvu inicijativu na osnovu ovog našeg zahteva, onda je velika verovatnoća da bi Međunarodni sud pravde u skladu sa principima međunarodnog prava izneo konsultativni stav da bi nezavisnost Kosova bila u nesaglasnosti sa međunarodnim pravom", rekao je Tadić.

On je ocenio da bi to bila idealna posledica te ideje.

Tadić je rekao da Srbija neće ratovati za Kosovo i da o ratu govore samo oni koji nemaju nikakvu političku odgovornost.

"Politika" navodi da su njeni novinari s predsednikom Srbije razgovarali u sredu pola sata pre nego što je predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić raspisao predsedničke izbore.

Na pitanje novinara "Politike" zbog čega su građani Srbije prvo iz Brisela, od potpredsednika Vlade Božidara Đelića, čuli da će izbori biti 20. januara, Tadić je rekao da se taj datum i ranije pominjao.

Извор

[уреди]