Tadić:Tržište nesvrstanih ogromna šansa za Srbiju

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


18. јул 2009.
Beograd-  (Beta) Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu da je za "diplomatsku bitku" za Kosovo i Metohiju bitna podrška nesvrstanih zemalja, kao i da je "ogromno tržište" nesvrstanih šansa za srpsku ekonomiju.

"Na određene zemlje vrše se pritisci da priznaju nezavisnost takozvane države Kosova. Mi smo preventivno delovali sa jednom vrstom argumentacije da je u toku proces pred Međunarodnim sudom pravde i da one zemlje koje eventualno razmišljaju o tako nečem moraju sacekati odluku Međunarodnog suda pravde", rekao je Tadić za Radio televiziju Srbije, podsetivši da većina nesvrstanih zemalja nije priznala Kosovo.

On je dodao da je takva argumentacija dobro primljena na samitu nesvrstanih u Šarm el-Šeiku i da je taj međunarodni forum Srbija iskoristila da obrazloži svoju poziciju, kao i da je to bila i priprema za nastup na Generalnoj skupštini UN u septembru.

"Među nesvrstanima ima mnogo novih tržišta. Među posmatračima ili onima koji su bili gosti na ovom samitu ima takođe mnogo mogućnosti. Tu su bila i Kina i Brazil... Ja sam ponudio predstavnicima bivših jugoslovenskih republika da razmislimo zajedno o stvaranju konzorcijuma na dva ekonomska polja", kazao je Tadić.

On je rekao da su to građevinarstvo i vojna, odnosno namenska industrija.

Predsednik Srbije je rekao i da su na samitu "svi dobro reagovali" na njegov predlog da se se pedesetogodišnjica Pokreta nesvrstanih obeleži 2011. godine u Beogradu. Tadić je kazao da je pozvao i druge zemlje bivše Jugoslavije da se uključe u organizaciju.


Извор[уреди]