Tadić:Srbija može biti kandidat već sredinom 2009.

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. septembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Srbija može da postane kandidat za punopravno članstvo u EU već sredinom 2009. godine, ali je težak zadatak da uđemo u Uniju u istom vozu sa Hrvatskom iako od te namere ne odustajemo, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić.

"Potrebno je da uložimo veliki napor da uđemo u isti voz sa Hrvatskom kada je reč o evropskim integracijama. Analiza govori da ćemo uz veliki napor dostići status kandidata u prvoj polovini 2009, ali da je od sredine 2009. taj cilj realističniji", kazao je Tadić za "Blic" od subote.

Govoreći o odnosu Srbije i SAD, Tadić je kazao da će u njegovo ime u SAD otići ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić koji će pojasniti stav prema Kosovu, očuvanje integriteta zemlje, misiji EU (Euleks) na Kosovu i inicijativi na Generalnoj skupštini UN.

"Otvoreno ćemo američkim partnerima izneti svoje stavove. Interes Srbije je da što pre normalizuje odnose sa SAD, jer čak i kada je reč o odbrani Kosova, to je nemoguće bez promene stava SAD, ne zaboravljajući pri tom podršku Rusije", rekao je Tadić.

Kako je naveo, postoji niz pitanja koja moraju otvoreno da se rasprave sa administracijom SAD, a jedno od njih je i stalni pritisak na Crnu Goru i Makedoniju da priznaju nezavisnost Kosova.

Na pitanje kada će biti okončana saradnja s Haškim tribunalom, Tadić je rekao da će ukoliko je Ratko Mladić u Srbiji biti uhapšen i izručen Tribunalu i dodao da niko ne može osporiti činjenicu da Srbija sarađuje sa Tribunalom.

Извор[уреди]