Svetske berze u padu posle krupnih potresa na američkom finansijskom tržištu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагуVašington (Glas Amerike). Vrednosti deonica naglo su pale širom sveta dok bankrtotstvo jedne od najvećih investicionih banaka SAD i drugi problemi u finansijskom sektoru SAD već drugi dan potresaju svetska tržišta kapitala. Japanski indeks deonica Nikei pao je danas za pet procenta, a vrednost deonica na honkonškoj berzi pala je za više od pet procenata. Sredinom dana u Evropskoj uniji svi veći indeksi izgubili su dobar deo vrednosti, dok je ruska agencija Interfaks pod naslovom "Panika" donela vest da je vrednost deonica na ruskim berzama pala za više od 10 procenata.

U međuvremenu, centralne banke u Evropi i Aziji upumpavaju milijarde dolara u finansijska tržišta kako bi umirile bankare i navele ih da i dalje pozajmljuju novac. Džordž Buš je juče izjavio da funkcioneri rade na tome da na najmanju moguću meru svedu poremećaje u privredi. On je dodao da su finansijska tržišta SAD dovoljno snažna i elastična i da će vremenom prevazići te probleme.

Buš je na taj način reagovao na jučerašnje bankrotstvo jedne od najvećih investicionih banaka SAD, "Liman braders". Posle nekoliko dana hitnih pregovora o prodaji te banke američka federalna vlada je odbila da garantuje njene dugove, što je navelo potencijalne kupce da odustanu od kupovine. Investicione banke posreduju u kupoprodaji deonica i obveznica između raznih kompanija i često i same ulažu novac u krupne poslove. U slučaju banke "Liman braders", investiranje u rizične hipotekarne kredite dovelo je do gubitka od više milijardi dolara.

Извор[уреди]