Svedočili da su im bubrezi presađeni u Prištini

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

19. jun 2012.
Priština-  (Beta)-Tri svedoka iz Izraela na suđenju u slučaju trgovine organima na prištinskoj klinici "Medikus", naveli su da su agenti izraelske kompanije "Edgar" nalazili ljude koji su bili na dijalizi i nudili im da kupe bubrege.

Firma "Edgar" je u vlasništvu Moše Harela, jednog od optuženih za trgovinu ljudskim organima. Organi su vađeni i na klinici Medikus u Prištini, a operacije je navodno vodio turski hirurg Jusuf Sonmez.

Na suđenju održanom u ponedeljak u prištinskom Okružnom sudu svedoci su potvrdili da su se operacije vršile u klinici Medikus i sa tim u vezi pomenuli turskog hirurga i Izraelca Moše Harela.

Jedan svedok, kome je u Prištini presađen bubreg, rekao je da mu je osoba pod imenom "Avigal" rekla da će transplantacija biti obavljena na Kosovu, i da će je obaviti doktor Jusuf.

"On (Avigal) mi je rekao da će me čekati i kada bude gotova operacija da će mi telefonirati. Tako je i bilo. Pozvao me je i rekao da treba da platim 50.000 evra i dao mi je i jedan broj telefona", ispričao je svedok.

"Telefonirao sam Harelu, on je novac prebacio na račun u Istanbulu. Sa njim se nikada nisam sreo, ali sam jednom razgovarao telefonom. Jedini kontakt sa Moše Harelom je bio kada sam mu prebacio novac. Posle izvesnog vremena, on mi je rekao da budem spreman da pođem", kazao je svedok.

Rekao je da su se u Medikusu lepo starali o njemu, a da se ispostavilo da je donor bubrega izvesna Ana, devojka iz Rusije ili Ukrajine.

Rekao je da je operaciju obavio doktor Josuf Sonmez.

Prema optužnici, u klinici Medikus je 2008. godine izvršeno najmanje 30 ilegalnih vađenja i transplatacija bubrega, a Harel je bio "mozak" mreže koja je pronalazila siromašne davaoce organa.

Izvor[уреди]

Bookmark-new.svg