Sutra godišnjica osnivanja Kraljevine SHS

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


30. novembar 2008.
Beograd/ Srbija (Beta) - Sutra se navršava 90 godina od osnivanja prve zajedničke države Južnih Slovena - Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (SHS).

Od osnivanja kraljevine, država je promenila osam naziva i iz monarhističkog uređenja prešla u republiku.Kraljevina SHS zauzimala je teritoriju današnje Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, i najveći deo današnje Hrvatske i Slovenije. Na čelu monarhije bila je dinastija Karađorđevića.

Konkretni pregovori o ustrojstvu takve države počeli su, međutim, tri godine kasnije, a vođeni su u dva navrata - na Krfu 1917. i u Ženevi 1918. Ti pregovori su rezultirali Krfskom deklaracijom i Ženevskim sporazumom.

Krfska deklaracija ustanovila je naziv države, monarhističko uređenje, teritoriju, ravnopravnu upotrebu sva tri imena naroda, pisma, veroispovesti, jednakost svih građana, opšte biračko pravo i tajno glasanje.

Osnove Ženevskog sporazuma bile su ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u jednu nedeljivu državu i ponuda Crnoj Gori da uđe u Kraljevinu SHS.

Извор[уреди]