Sunđer Bob Kockalone opasan po decu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. септембар 2011.
ČIKAGO, 12. septembra 2011. (Beta-AP) - Četvorogodišnjaci koji devet minuta gledaju crtani film o Sunđer Bobu Kockaloneu rizikuju probleme sa kratkoročnom pažnjom i učenjem, pokazalo je jedno istraživanje.

Problemi su uočeni u studiji u kojoj je 60 dece podeljeno u tri grupe - jedni su gledali "Sunđer Boba", drugi crtani film "Kaju", a treći su crtali. Posle devet minuta, deca su radila test mentalnih funkcija čiji je zaključak bio da su oni koji su gledali "Sunđer Boba" zadatke uradili lošije od ostalih. Ranija istraživanja povezala su gledanje televizije sa dugoročnim problemima u održavanju pažnje kod dece, ali nova studija navodi na zaključak da kratko izlaganje određenom sadržaju ima momentalne posledice, čega bi roditelji trebalo da budu svesni, poručuju autori studije.

Crtani filmovi prosečno sadrže 22 minuta akcije, pa bi praćenje programa koji traju duže od toga "moglo da bude veoma štetno" navode istraživači naglašavaju da je za potvrdu toga potrebno još dokaza. Rezultatima studije treba prići sa rezervom, zbog malog broja učesnika, ali njeni zaključci podstiču tvrdnju da je izloženost medijima zdravstveni problem, navodi Dimitri Kristakis, ekspert za razvoj dece u Dečijoj bolnici u Sijetlu koji je učestvovao u studiji objavljenjoj u listu Pidijatriks. Kristakis je naveo da roditelji moraju da budu svesni da programi sa suviše akcije nisu odgovarajući za mlađu decu. "Važno je šta deca gledaju, a ne samo koliko dugo gledaju televiziju", poručio je.

Извор[уреди]