Пређи на садржај

Sudovi u 2011. rešili 2,6 miliona predmeta

Извор: Викиновости


9. jul 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Nata Mesarović izjavila je u ponedeljak da je srpsko pravosuđe u prošloj godini rešilo više predmeta nego što je bilo novoprispelih, ali da i dalje veliki problem predstavljaju stari, zaostali predmeti.

Na predstavljanju priručnika o smanjenju broja starih predmeta u sudovima u Srbiji, Mesarović je istakla da su sudovi u protekloj godini rešili 2,6 miliona, što je više od broja prispelih predmeta, ali i dalje nema mesta zadovoljstvu zbog velikog broja starih predmeta.

„Iako su naši sudovi uspeli da savladaju priliv i dalje ne možemo da budemo zavodoljni jer je broj starih predmeta i dalje veliki. Zato ćemo nastaviti da posvećujemo veliku pažnju tom problemu“, kazala je Mesarović.

Ona je rekla da je u procesu reforme pravosuđa posebna pažnja poklonjena upravo smanjenju broja zaostalih predmeta, naročito tamo gde se godišnjim izveštajima utvrdi da je njihov broj povećan.

Mesarović je ponovila da je u prethodnoj godini u sudove opšte i posebne nadležnosti u Srbiji stiglo oko 2,5 miliona novih predmeta, što znači da ih sada ima ukupno oko 5,9 miliona.

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik ocenila je da je povećanje efikasnosti sudova ključno za uspešnu reformu pravosuđa i nastavak približavanja Srbije Evropskoj uniji.

Izvor[уреди]