Sud o izručenju Ganića 5. jula

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

20. април 2010.
LONDON/BEOGRAD, 20. aprila 2010. (Beta) - Sud u Londonu odlučio je u utorak da će 5. jula "u celini" razmatrati zahtev za izručenje ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića koga Srbija smatra odgovornim za napad na pripadnike JNA u Sarajevu 1992. godine.

Kako javlja Bi-Bi-Si (BBC) na srpskom jeziku, Ganićevi branioci su tražili da sudski pretres bude održan nešto ranije, početkom juna, jer nastoje da dokažu "tehničku nelegalnost" zahteva za izručenje i tako ponište pravnu valjanost zahteva koji je Srbija podnela Britaniji, pre bilo kakve odluke britanskog suda.

Proces za izručenje Ganića počeo je 13. aprila i Srbija je na tom ročištu dostavila zahtev za njegovo izručenje kao i dokumenta na osnovu kojih to traži. Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Hitrou u Londonu na osnovu poternice koju je za njim i još 18 osoba iz BiH, Srbija raspisala zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine.

Srpski pravosudni organi pokrenuli su istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine zbog sumnje da je neposredno, zajedno s drugim licima, suprotno sporazumu o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdao naredjenja za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.


Извор[уреди]