Stupili na snagu zakoni o vladi i ministarstvima

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. март 2011.
BEOGRAD, 12. marta 2011. (Beta) - Izmene zakona o vladi i Zakon o ministarstvima, koji su preduslov za rekonstrukciju Vlade Srbije koja će imati 17 resora, stupili su na snagu.

Ti zakoni objavljeni su u petak u "Službenom glasniku".

Izmene Zakona o vladi utvrđuju da premijer i potpredsednik vlade mogu istovremeno da budu i ministri, kao i obavezu članova vlade da u javnosti zastupaju i izražavaju stavove vlade.

Izmenama zakona je precizirano da su članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade dužni da u javnim nastupima i u izjavama u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade. Odluku vlade dužan je da zastupa u javnosti i član vlade koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan.

Kako je utvrđeno, informacije o radu vlade ne mogu se davati suprotno načinu određenim poslovnikom vlade ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član vlade daje informaciju.

Precizirano je da su "članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade dužni da poštuju i izvršavaju obavezna uputstva i posebna zaduženja koje im da predsednik Vlade, shodno programu i politici vlade".


Извор[уреди]