Stručnjaci ističu značaj adekvatne i redovne terapije - Kvalitetan život moguć i sa astmom

Извор: Викиновости
Inhalator
Слика: James Heilman, MD.

30. april 2015.
Beograd-  (PRobjave) - Astma je bolest sa kojom, uz adekvatno ponašanje pacijenta, može kvalitetno da se živi, pa čak i da se postižu vrhunski sportski rezultati, poručili su doktori Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu na konferenciji za novinare povodom 5. maja, Svetskog dana astme.

Istim povodom, Gradski zavod, uz podršku kompanije AstraZeneca, u nedelju, 3. maja, od 11 do 14 sati na Adi Ciganliji (kod Okruglog kupatila) organizuje akciju "Imam astmu - astma nema mene". Doktori Zavoda će građane savetovati kako da prepoznaju simptome astme i kako da drže bolest pod kontrolom, a svi zainteresovani će moći da provere plućne funckije uz pomoć mobilnih spirometara - za odrasle i za decu.

Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu dr Ljiljana Timotijević pozvala je građane da se pridruže akciji i navela da je Zavod i kadrovima i opremom osposobljen da u potpunosti zbrine pacijente obolele od astme.

- U Zavodu se sprovodi preventiva, dijagnostika i terapija astme, a u Preventivnom odseku se organizuje Škola astme u koju se uključuju svi oboleli. Pregledi se obavljaju bez uputa i zakazivanja, pa su pacijenti zbrinuti onda kad im je pomoć neophodna - rekla je dr Timotijević. Prema rečima dr Dejana Žujovića, načelnika Odeljenja za pulmološke intervencije i terapiju, kardiologiju i rehabilitaciju Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, svaki 12. građanin Srbije boluje od astme, a zabrinjava i podatak da smo na trećem mestu u Evropi po broju smrtnosti od astme.

- Ključnu ulogu kod astme ima disciplina. Oboleli bi morali da usvoje uzimanje terapije kao svakodnevnu rutinu, jer na taj način dugoročno mogu da smanje ili izbegnu akutne napade - tvrdi dr Žujović.

Dijagnozu astme kod dece do pet godina nije lako postaviti zbog nedostatka objektivnih dijagnostičkih kriterijuma, različitih načina ispoljavanja i etičkih problema. Kako je navela dr Lidija Sagić, načelnica Odeljenja za plućne bolesti i tuberkulozu dece i omladine Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, mališani u najvećem broju slučajeva imaju lakši oblik bolesti.

- Cilj nam je da deci sa astmom obezbedimo kvalitetan život, miran san, da ih oslobodimo dnevnih simptoma, da im omogućimo normalnu fizičku aktivnost i da uz minimalnu terapiju postignemo optimalnu kontrolu bolesti i očuvamo plućne funkcije - navela je dr Sagić.

Aleksandar Tripković, direktor poslovne jedinice za respiratorne bolesti kompanije AstraZeneca, najavio je da će ova farmaceutska kuća do kraja godine stručnoj javnosti distribuirati srpski prevod smernica za terapiju astme zasnovanim na najnovijim istraživanjima, koje izdaje Globalna inicijativa za astmu (GINA). On je naglasio da je važno da pacijenti, alI i stručna javnost, budu edukovani o novim vrstama terapije i pravilnom korišćenju lekova kojima se astma drži pod kontrolom.

Извор[уреди]