Пређи на садржај

Strani kriminalci preko Brazila krijumčare drogu

Извор: Викиновости


7. мај 2011.
SAO PAULO, 7. maja 2011. (Beta) - Akcija brazilske polcije u kojoj je razbijena narko banda predvođena kriminalcima iz Srbije, bacila je svetlo na sve veći problem Brazila - što ga strane kriminalne organizacije koriste kao koridor za izvoz kokaina u Evropu i druge kontinente, ocenjuje agencija AP.

Bezbednosni stručnjaci navode i da postojanje takvih kriminalnih organizacija širom Latinske Amerike ne samo što destabilizuje region, već može biti opasno i za SAD i druge države time što grupe koje finansiraju terorizam mogu koristiti trgovinu narkoticima za prikupljanje sredstava.

Ove nedelje je u Brazilu uhapšeno 16 članova bande iz Srbije, potvrdila je brazilska policija. Neki su uhvaćeni u udaljenim predelima, poput savezne države Amazon, kao i uz granicu s Peruom, Bolivijom, Paragvajem i Argentinom, dok su neki pronađeni u Sao Paulu.

Brazilska policija je navela da osam uhapšenih ima srpsko državljanstvo i da je srpska vlada tražila izručenje predvodnika grupe. Tamošnja policija još nije identifikovala osumnjičene, ali je srpska ministarka pravde Snežana Malović rekla da su među njima Goran Nešić i Dejan Stojanović Keka, koji se nalaze na listi najtraženijih osoba u Srbiji.

"Brazil kao dvosmerni koridor koriste narko krijumčari koji dobijaju kvalitetnu drogu iz Kolumbije i Perua i šalju je u Afriku za dalje pošiljke u Evropu i Aziju", rekao je Majerovič, dodajući da je Brazil jedina latinskoamerička zemlja u kojoj se proizvode hemikalije potrebne za obradu lista biljke koka.


Извор[уреди]