Stopa piraterije u Srbiji je i dalje veća od 70%

Извор: Викиновости


8. jun 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - U Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije u utorak 12. juna održava se jednodnevni skup na temu kriminala u domenu intelektualne svojine. Skup se održava u okviru nacionalnog projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije", u vrednosti od 2.2 miliona EUR, koji finansira Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji, a koji sprovodi Evropski zavod za patente.

Učesnici skupa su stručnjaci iz oblasti zaštite prava intelektualne svojine Interpola, Europola i drugih nadležnih institucija evropskih zemalja – Francuske, Severne Irske, Danske, Italije, Rumunije. Predviđeno je da oni tokom skupa izlože domaćim predstavnicima policije, tržišne inspekcije, pravosuđa i carine trenutnu situaciju u Evropi i buduće izazove u borbi protiv kriminala. Kako postaviti uspešnu strategiju u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u oblasti intelektualne svojine i koja je veza između kriminala iz oblasti IS i finansiranja terorizma, takođe će biti tema skupa. Raspravljaće se i o zdravstvenim aspektima transnacionalnog kriminala u oblasti IS, kako iz perspektive institucija za sprovođenje prava, tako iz pozicije privatnog sektora.

Domaći stručnjaci će biti upoznati sa metodama istrage u vezi sa krivotvorenjem i piraterijom na internetu.

Posebna pažnja biće posvećena saradnji između državnih institucija, međunarodnih organizacija, zastupnika nosilaca prava i ostalih relaventnih učesnika u borbi protiv transnacionalnog kriminala u oblasti intelektualne svojine, bez koje nema uspešne borbe protiv kriminala.

Извор[уреди]