Stopa kriminala smanjena za više od 20%

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


12. jun 2012.
Beograd/ Srbija (PRobjave) - Danas je u Zavodu za intelektualnu svojinu Republike Srbije održan skup na temu kriminala u domenu intelektualne svojine. Domaćin skupa je bio Interpol, zajedno sa Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije i Evropskim zavodom za patente. Skup je održan u okviru nacionalnog projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije", u vrednosti od 2.2 miliona EUR, koji finansira Delegacija Evropske Unije u Republici Srbiji, a koji sprovodi Evropski zavod za patente.

"Interpol je zahvalan za podršku Evropskog patentnog zavoda za ovu radionicu u Beogradu.Spremnost srpskih vlasti da sarađuju time što su domaćin ove konferencije je jak pokazatelj značaja koji su pokazuju kroz potrebu za međunarodnom saradnjom u borbi protiv transnacionalnog uspešno organizovanog kriminala u domenu intelektualne svojine na Balkanu. Ova inicijativa ima potencijal da dovede do povećane obuke i izgradnje kapaciteta u regionu i blagovremeno pruži solidnu platformu za proaktivnu udruženu intervenciju u sprovođenju zakona u svim vrstama trgovine ilegalnom robom", naglasio je Simone de Meo iz Interpola, iz odeljenja za kriminal u oblasti intelektualne svojine.

Učesnici skupa su bili stručnjaci iz oblasti zaštite prava intelektualne svojine Interpola, Europola i drugih nadležnih institucija evropskih zemalja – Francuske, Severne Irske, Danske, Italije, Rumunije. Oni su tokom skupa predstavili domaćim predstavnicima policije, tržišne inspekcije, pravosuđa i carine trenutnu situaciju u Evropi i buduće izazove u borbi protiv kriminala sa kojima mogu biti suočeni. Predočeno im je kako treba postaviti uspešnu strategiju u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala u oblasti intelektualne svojine i koja je veza između kriminala iz oblasti IS i finansiranja terorizma. Raspravljalo se i o zdravstvenim aspektima transnacionalnog kriminala u oblasti IS, kako iz perspektive institucija za sprovođenje prava, tako iz pozicije privatnog sektora.

Posebna pažnja je posvećena saradnji između državnih institucija, međunarodnih organizacija, zastupnika nosilaca prava i ostalih relavantnih učesnika u borbi protiv transnacionalnog kriminala u oblasti intelektualne svojine, bez koje nema uspešne borbe protiv kriminala.

Domaći stručnjaci su takođe upoznati sa metodama istrage u vezi sa krivotvorenjem i piraterijom na internetu.

Prema službenoj evidenciji Tržišne inspekcije, koja se odnosi na sprovođenje prava intelektualne svojine u periodu januar-maj 2012. godine, Tržišna inspekcija je, u tom periodu primila 23 zahteva nosilaca prava intelektualne svojine. Izvršeno je 813 kontrola. Povučeno je sa tržišta i zadržano 43.285 komada različitih proizvoda uključujući optičke diskove sa snimljenim sadržajem bez proizvođačkog koda i druge proizvoda zbog sumnje da postoji povreda prava intelektualne svojine (tekstil i tekstilni proizvodi, sportska oprema, galanterija, knjige,prehrampeni proizvodi, igračke i drugi predmeti opšte upotrebe, kao i rezervni delovi za automobile).

"U poslednje tri godine (2009-2011) rešili smo 137 zahteva nosilaca prava intelektualne svojine i zaplenili smo 186.433 komada krivotvorenih i piratskih primeraka proizvoda. S obzirom da sam u prethodnoj poruci dala podatke za pet meseci ove godine, kazala bih da ove statistike ukazuje da na godišnjem nivou otkrijemo od 50.000-100.000 komada krivotvorenih proizvoda. Veoma je ilustrativno da smo u početnom periodu primene Zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, od sredine 2006-2008. godini, povukli sa tržišta 1.027.095 komada krivotvorenih proizvoda, što nam potvrđuje pozitivne efekte rada na sprečavanju krivotvorenja", izjavila je Vera Despotović, viši savetnik u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine i vodoprivrede, odsek Tržišne inspekcije. Prema najnovijim podacima MUP-a, u prvih pet mesci registrovano je 55 krivičnih dela u ovoj oblasti, što nas navodi na zaključak da će do kraja ove godine, ukoliko se nstavi tim tokom, broj krivičnih dela biti manji za još 20%.

"Smatramo da je to rezultat aktivnosti državnih organa na suzbijanju ove negativne pojave, sa jedne strane i podizanja svesti građana, sa druge strane, na koju su najviše uticali mediji kroz pružanje informacija o štetnosti i opasnostima usled korišćenja robe nelegalnog porekla", rekao je Tijanić.

Извор[уреди]Bookmark-new.svg