Stogodišnja baka ide u školu da nauči da čita i piše

Извор: Викиновости


2. јун 2011.
RIO DE ŽANEJRO, 2. juna 2011. (Beta-AFP) - Dobrodržeća baka, koja je 25. maja napunila 100 godina, Brazilka Izolina Kampos odlučila je da nauči da čita i piše i prijavila se u školu u mestu Londrina, na jugu zemlje, preneli su danas brazilski mediji.

Izolina Kampos je rekla novinarima da je počela da uči 1998. godine da čita i piše, ali je odustala iz zdravstvenih razloga. Ona je dodala da sada pohađa večernje časove za odrasle i da to radi da ne "bi bila kod kuće da ništa ne radi".

"Ne volim da budem inertna... i želim da dam primer svima ko želi da uči u ovoj zemlji", gde živi 14 miliona nepismenih ljudi, odnosno 7,4 odsto brazilskog stanovništva.

Izolina Kampos, koja je u mladosti radila u šećerani sa svojom braćom, sada je najzahtevniji učenik u razredu.

"Ona hoće stalno sve da zna i stalno pita za neko slovo", rekla je direktorka škole Regina Pijeroti. "Uvek je nasmejana i izostaje samo ako je zaista bolesna", dodala je ona.

Izolina Kampos, koja živi u malom stanu pored svog sina, svako jutro ustaje u sedam sati, čisti kuću, šije tepihe od raznih komada tkanine koje skuplja od krojačica u komšiluku i uveče ide u školu.

Извор[уреди]