Пређи на садржај

Stočarstvo Srbije u krizi

Извор: Викиновости


29. септембар 2010.
BEOGRAD, 29. septembra 2010. (Beta) - Ukupan broj grla stoke stoke u Srbiji u odnosu na raspoložive obradive površine, iznosi 0,3 grla po hektaru, što je tri puta manje nego u Evropskoj uniji, saopštla je u sredu Privredna komora Beograda.

Jedan od pokazatelja lošeg stanja srpskog stočarstva je i učešće vrednosti stočarske proizvodnje u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji od 30 odsto, što je dvostruko manje nego u zemljama EU, rekao je sekretar Udruženja poljoprivredne i prehrambene industrije te komore Miodrag Veseli.

On je na sednici tog udruzenja podestio da je Srbija proizvodila 600.000 tona mesa godišnje devedesetih godina prošlog veka da bi došla na 450.000 tona 2008. godine, a potrošnja mesa je istovremeno smanjena sa 65 na 45 kilograma po glavi stanovnika.

Osnovni razlog lošeg stanja u stočarstvu jesu smanjena sredstva u budžetu, narušen sistem finansiranja i podsticaja, narušen paritet cena, neadekvatno funkcionisanje robnih rezervi, smanjena kupovna moć stanovništva i prisustvo sivog tržišta, rekao je Veseli.

Najlošija situacija je u govedarstvu, koje u ukupnom stočarstvu zemlje ima najveće učešće od 46,6 procenarta, kazao je on i naveo da je prošle godine u Srbiji evidentirano oko milion grla goveda, od čega su gotovo 60 odsto činile krave i steone junice.


Извор[уреди]