Stefanović: Srbija neće gasiti institucije na severu Kosova

Извор: Викиновости


15. novembar 2012.
Beograd/ Srbija (Beta) Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je u četvrtak, tokom susreta sa izvestiocem Saveta Evrope za Kosovo Bjernom von Sidovom, da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, niti će gasiti svoje institucije na severu Pokrajine.

Stefanović je, kako se navodi u saopštenju parlamenta, naveo da će Beograd učiniti transparentnim finansiranje institucija na severu Kosova i pozvati institucije Evropske unije da izvrše kompletan uvid u njih.

Predsednik Skupštine je dodao da bi gašenje institucija zbog „nesposobnosti Prištine da ponudi osnovne uslove za život građanima severnog Kosova značilo i njihovo iseljavanje, što bi proizvelo kao posledicu etnički čistu teritoriju“.

Pitanje crkve, državne i privatne svojine na Kosovu i Metohiji takođe predstavlja, pored konstantnog ugrožavanja bezbednosti Srba, značajan problem koji tek treba rešiti, rekao je Stefanović, dodajući da bi predstojeći pregovori trebalo da se odvijaju u miru bez pretnji po život i imovinu lokalnog srpskog stanovništva.

Stefanović je, ilustrujući trenutno stanje na Kosovu i Metohiji naveo da u Kosovskom pomoravlju 40.000 Srba već duže čeka na kosovske registarske tablice iako su ih uredno platili, ali ih za razliku od Albanaca nisu dobili.

Komentarišući indicije izvestioca von Sidova o tome kako će izgledati novi izveštaj o Kosovu, Stefanović je skrenuo pažnju i na izveštaj Revizorskog suda Evropske unije o Kosovu, posebno na one segmente izveštaja koji govore o realnom stanju na terenu, sugerišući da bi i oni trebalo da se nađu pred Savetom Evrope.

Zajednički je konstatovno da je Srbija partner u procesu Monitoringa standarda na Kosovu, a u okviru Saveta Evrope.

Bjern von Sidov je naveo da je svrha njegove posete Beogradu i susreta sa srpskim zvaničnicima da čuje njihovo mišljenje o aktuelnoj situaciji na Kosovu pred finalizaciju izveštaja koji će podneti Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u januaru sledeće godine.

Von Sidov je dodao da je u svom prethodnom izveštaju akcenat stavio na standarde koji bi trebalo da poboljšaju uslove života svih građana Kosova ne ulazeći u pitanje statusa.

Izvor[уреди]