Пређи на садржај

Stefanović: Na Kosovu i dalje pat pozicija

Извор: Викиновости21. септембар 2011.
Србија -  (Beta) - Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u sredu uveče da je na Kosovu i dalje „pat pozicija“, da vlada napetost i upozorio da mu se čini kao da svi čekaju da neko povuče prvi nasilni potez.

„Previše je onih koji misle da se problemi mogu rešiti jednostrano, preko noći“, rekao je Stefanović u Beogradu, na predstavljanju knjige „Kosovo: put ka osporenoj državnosti na Balkanu“ Džejmsa Ker-Lindzija iz Evropskog instituta Londonske škole za ekonomiju i političke nauke.

Stefanović je ponovio da Vlada Srbije ima strategiju i plan za Kosovo, da su elementi tog plana „fazni“ i da je sa njim upoznata međunarodna zajednica.

Prema njegovim rečima, na dijalog sa vlastima u Prištini loše utiče to što Priština nema evropski put, pa ih je teško motivisati, kao i zato što su iz međunarodne zajednice odaslati pojedini signali da su jednostrani nasilni potezi dobri, ali i zato što su dijalog i razgovori „strana tela u kosovskom životu“.

Upitan za spekulacije prištinskog lista Zeri da se razmatra međunarodna privremena uprava za sever Kosova, Stefanović je kratko rekao da „to već postoji“.

„Međunarodno upravljanje, kontrola, sve to već postoji. Osim ako neko ne želi da preuzme sve institucije i preda ih Prištini“, rekao je Stefanović na predstavljanju knjige koje je održano pod pokroviteljstvom Fonda za političku izuzetnost.

Извор[уреди]