Statut Teniskog saveza usvojen po zakonu

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јул 2011.
Србија -  (Beta) - Pravna služba Teniskog saveza Srbije (TŠ) saopštila je u petak da je ta organizacija prilikom usvajanja Statuta „u celosti postupala saglasno Ustavu i merodavnim zakonima“.

Ustavni sud Srbije 7. jula proglasio je neustavnim član 37 Statuta TŠ-a, na osnovu kojeg je Skupština TŠ-a 25. januara izabrala rukovodeće organe.

„TŠ je pre usvajanja Statuta obavio sve potrebne konsultacije sa stručnim službama Ministarstva omladine i sporta, koje nisu imale nikakvih primedbi na spornu odredbu člana 37, kao ni primedbi na zakonitost rada sednice Skupštine TŠ“, navodi se u saopštenju.

U TŠ smatraju da, ako se osporeni član 37 njihovog Statuta smatra neustavnim, onda bi se neustavnim mogli smatrati i "svih 26.000 statuta udruženja građana, koja su registrovana kod Agencije za privredne registre".

„Agencija za privredne registre preporučuje, kao prihvatljiv i poželjan, model statuta udruženja građana kojim se predviđa da statut stupa na snagu ili danom njegovog usvajanja na skupštini udruženja ili određeni broj dana od usvajanja, baš kao što to predviđa i osporeni član 37 Statuta TŠ-a“, navodi se između ostalog u saopštenju.

U Savezu smatraju da su „zlonamerne spekulacije“ po kojima je odlukom Ustavnog suda ceo Statut TŠ-a proglašen neustavnim - „neistinite i neutemeljene“.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg